8.12.14

Bu Roman O Kız Okusun Diye Yazıldı - Enver Aysever

Enver Aysever'in okuduğum ilk kitabı. Yahudi bir kız (Bal Gözlü Ela) ile bir Türk erkeğin aşkının anlatıldığı özel bir hikaye.

Belki de şu cümle tanımlar aslında: Ölümsüz aşk, insanı nasıl ölümlü kılar?

Enver Aysever'in bilgi birikimini, özellikle siyasi birikimini paragrafların arasına ince ince işlediği bir roman bu. Bir sosyolog olmasının detaylarını da bolca hissediyorsunuz, kişiler, evler, mahalleler ince ince anlatılmış. Kitaba dalmış okurken, bir anda öyle bir cümle çıkıyor ki karşınza, ne oluyor deyip, paragrafı baştan tekrar okuyorsunuz. Acaba daha farklı anlamları da olabilir mi? diye düşünüyorsunuz.

Cemal Süreya şiirlerinden bol bol detay. Sanki şiirin arasında bir roman ya da romanın içinde şiir dizeleri. Çok da güzel geçmiş bu iki tür birbirine.

Anlatımında sanki zaman kaymaları var. Aynı sayfadaki, hatta aynı paragraftaki cümle geçişlerinde, zaman aniden değişiyor. Bir cümlede Kahverengi Pardösölü Adam'sınız, bir sonraki cümlede başka biri. Bir cümle bugün, bir cümle sonra ise yarından sonra gibi. Biraz değişik.

Kitabı bitirdiğinizde, özgür aşklar istiyor insanın canı. Yaşadığınız sınırsız ve özgür aşklara şükrediyorsunuz. Aklınızda da "peki ya özgür yaşayamayanlar?" sorusu kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder